Jdi na obsah Jdi na menu

Nejsme křesťané, když proti sobě válčíme

22. 2. 2022

V neděli při modlitbě Anděl Páně papež komentoval evangelium, v němž Ježíš říká učedníkům, aby milovali své nepřátele: „Jak smutné je, když lidé a národy, kteří se hrdě hlásí ke křesťanství, považují druhé za nepřátele a myslí na to, že proti sobě povedou válku!“

Možná budeme takoví blázni, že spolu začneme válčit. Začneme válku v Evropě s nepředstavitelnými následky. Ale neříkejme si pak křesťané.

Hrajeme si s ohněm. Možná nám nestačí neviditelné války, ty světové války, které každoročně způsobují miliony úmrtí v důsledku hladu a chudoby, nemocí, kterým se dá vyhnout, násilí v tolika zapomenutých konfliktech, každodenní kriminality, pracovních úrazů nebo té skryté války, které se říká samota, vyloučení, vykořisťování, lhostejnost.

Pak je tu válka, o které už nevíme: válka proti našim dětem zabitým v lůně matek. Možná je to ta nejneviditelnější válka. Kdo ví, jestli nás jednou potomci za toto tiché zabíjení neodsoudí. Ti, kdo tyto velké války nevidí, považují svůj malý mír za samozřejmost. Nechceme se odsoudit k opakování chyb minulosti.

Možná nám nestačí pandemie, která již zachvátila celé lidstvo, zabíjí kohokoli a ožebračuje ty nejchudší a ještě více obohacuje některé bohaté. A dnes už jen hrozba války zvyšuje chudobu mnoha lidí a bohatství několika jedinců.

Znepokojují nás běsy a nenávist, které obcházejí světem: výbuchy násilí, slova opovržení, výbuchy zuřivosti. Znepokojující jsou urážky a napadání mezi samotnými křesťany. Ježíš řekl, že nás poznají podle lásky, kterou máme jeden k druhému. Stačí se podívat na sociální sítě a blogy: často jsme svědky střetů a bezuzdné vzájemné agrese, třeba ve jménu pravdy a spravedlnosti. Svatý Pavel říká Galaťanům: "Když už se navzájem koušete a požíráte, dejte si pozor, abyste se navzájem nezahubili úplně!" (Gal 5,15). Pokud však mezi sebou válčíme my, kteří věříme v evangelium, jak můžeme žádat ostatní, aby neválčili?

Evangelium nás žádá, abychom milovali své nepřátele a přemáhali zlo dobrem. To zní jako utopie. Možná budeme tak šílení, že spolu budeme válčit. Ale alespoň se pak už nenazývejme křesťany.

Zdroj: https://zpravy.cirkev.cz/nejsme-krestane-kdyz-proti-sobe-valcime_4694