Jdi na obsah Jdi na menu

Zprávy z Ugandy - Martin Oriokot

5. 1. 2021

martin.jpgMARTINŮV ROK 2020 V KOSTCE

  • v únoru nastupuje do 2. ročníku střední školy
  • 23.března: Školy byly uzavřeny a přes 15 milionů dětí se vrátilo domů. Uganda uzavřela letiště a všechny hraniční přechody, aby se takto ochránila před šířením koronaviru. V zemi nebyl evidován jediný případ nákazy. Byla zrušena veškerá veřejná doprava včetně populárních mototaxi boda-boda. Bylo zakázáno používat i vlastní auta a motorky a po setmění se nesmělo vycházet. Dodržování striktních předpisů hlídala armáda a policie.
  • Červenec: Omezení se v Ugandě uvolnila aspoň natolik, že Medard může odjet do města nakoupit jídlo a děti a jejich opatrovníci si pro svoji dávku mohou přijít. Dramatickou situaci jsme vyhodnotili tak, že nelze jinak, než peníze na školné, které děti momentálně nevyužívají, použijeme na nákup jídla. Každý dostane pytel kukuřičné mouky (25 kg), fazole (10 kg), olej (3l) a sůl. K tomu kupujeme jednu motyku do každé rodiny. Chodit na pole je jediné, co mohou vesničané dělat.
  • Všechny děti si přišly pro svoji dávku a byly šťastné. Medard měl pocit, že teprve nákupem jídla mu uvěřili, že tady v Evropě nejsme už všichni mrtví.
  • Září: Prezident oznámil, že 15.10. se budou otevírat školy pouze pro tzv. candidates, tj. studenty v posledních ročnících. Všechny ostatní děti zůstávají nadále doma. Školní rok 2020 je anulován a děti budou nastupovat do stejného ročníku v roce 2021
  • Medard píše: Lidi mají maximálně jedno jídlo denně. Začalo se hodně krást, myslím úrodu ze zahrádek, to je na denním pořádku. Musíme koupit jídlo do rodin dětí, které zůstávají doma, lidé mají hlad.
  • Listopad: děti dostávají druhý letošní příděl jídla
  • Od začátku roku prší a lidé mají strach, že přijdou o úrodu, kterou mají sklidit v prosinci. Všichni mají velká očekávání, protože celé rodiny včetně dětí, které nechodily do školy, pilně pracovali na poli. A teď mohou o všechno přijít. Fazole, které se mají sklízet teď, už shnily.

ZPRÁVY Z BWINDI ORPHANS:

bwindi_prijezd.jpg

Milí přátelé,

v první řadě chci poděkovat sponzorům dětí, že i v této složité době plné nejistot, pokračují v jejich podpoře. Děti a jejich rodiny v Ugandě jsou v situaci mnohem složitější než tady u nás, nemají žádné rezervy a kromě vaší podpory se opravdu nemají kam obrátit. Omezení pohybu osob a přísné restrikce, které platily už od března, mají svoje důsledky a ty se projevují postupně. Nejsem schopná posoudit rozsah dopadů na celou zemi, vím pouze, jak to vypadá v Bwindi a Soroti. Tzv. vesnické banky přestaly existovat, půjčily všechno, co měly a už není odkud brát. Výrazně se zdražilo a to jak základní potraviny, tak ostatní spotřební zboží. Mezi lidmi nejsou peníze a navíc se teď obávají o úrodu, která je ohrožena velmi silnými dešti. Některé oblasti postihly záplavy a v Bwindi vypadá hlavní příjezdová cesta takto:

Autobusová doprava funguje, ale např. Medard posledně strávil 48 hodin v autobusu z Bwindi do hlavního města. Stejnou dobu i na cestě z Kampaly do Soroti, kde byly části silnice pod vodou. Navíc tam dostal chřipku a měl horečku (žádná souvislost s COVID 19) a vzhledem k tomu, že se všem pasažérům při nástupu do autobusu měří teplota, musel ležet několik dnů v hotýlku, aby ho preventivně nezavřeli do karantény, kde by na test mohl čekat klidně několik dnů.

Na nástup dětí do školy koncem října (seznam byl v minulém zpravodaji), ale stoprocentně dohlédl, školné zaplatil a děti pokračují ve studiu.

bwindi_jidlo.jpgPro ty, které nadále zůstávají doma, obstaral nákup a rozdělení jídla. Tato pomoc je pro jejich rodiny zásadní a bez vás by prostě už neměly co jíst.

Soroti

Všichni jste dostali vyúčtování za rok 2020 a kalkulaci školného na rok 2021. Děkujeme, že jste kromě školného byli ochotni dětem zaplatit jídlo, které dostali všichni v červenci a část dětí také v listopadu.

Někteří z vás se ptali už během roku na nákup vánočních dárků. Mluvila jsem o tom s Medardem a on okamžitě odpověděl, že to samozřejmě obstará. Řekl, že pokud jste vy ochotni dětem poslat peníze na Vánoce, zajistit vše ve vesnicích je to nejmenší, čím může za sebe přispět on. Musíme počítat s tím, že náklady na dopravu budou vysoké a taky Medard si na cestu do Soroti musí dát časovou rezervu. Z tohoto důvodu budeme uzavírat seznam dětí, pro které jste poslali peníze na dárky, už tuto neděli. Pokud máte ještě zájem se připojit, dejte prosím do neděle vědět na info@bwindiorphans.org, nebo mi zavolejte (602 595 073), abych vás do seznamu zařadila. Peníze na účtu být nemusí, můžete je poslat později.

Z jednorázových příspěvků lidí, kteří nepodporují konkrétní dítě a z peněz vydělaných na akci ve Střelicích, jsme schopni pořídit vánoční dárek také pro ostatní děti. Všem dárcům moc děkujeme - jídlo je teď prioritou ve všech. rodinách.

bwindi_jidlo_2.jpgZa normálních okolností se zahajuje školní rok začátkem února a na tuto dobu směrujeme každoročně pracovní cestu sponzorů. Příští rok bude ale jiný, děti nastoupí 17. ledna.  A 14. ledna proběhnou v Ugandě prezidentské volby. Možná jste zachytili v médiích zprávu o nepokojích v Kampale kvůli uvěznění hlavního opozičního kandidáta. Boby Wine získává mezi lidmi stále větší popularitu a navíc je Baganda, tj. příslušník nejpočetnějšího kmene na území,Ugandy. Současný president Museveni pochází ze západní Ugandy a kmenová příslušnost v Ugandě pořád znamená mnoho. Po zatčení Boby Wina vyšli lidé v Kampale do ulic a dokonce se střílelo. Vztek a frustrace protestujících proti praktikám současné vlády se obrátily bohužel proti nevinným lidem se západní Ugandy, kteří v hlavním městě pracují a žijí. O život přišlo podle zpráv asi 40 osob. Medard hlásil, že protesty probíhají pouze v Kampale a v Bwindi i v Soroti je klid.

Pracovní cestu jsme začátkem přístího roku plánovali za předpokladu, že Uganda zruší zákaz míchání cizinců s místním obyvatelstvem. Každopádně cestovat do Ugandy v době voleb by přinejmenším nebylo rozumné a proto vyčkáme, jak se situace po volbách vyvine a teprve potom vyhlásíme termín. Pokud o cestě uvažujete, dejte nám, prosím, vědět už teď. Samozřejmě zatím naprosto nezávazně. Turisté se do Ugandy pomalu vrací a vláda se snaží nalákat další. Safari v národních parcích je, podle toho, co slyším, naprosto super a permit na gorily zlevnil ze 700 dolarů na 400.

Fotky vašich dětí s dávkou jídla máme ve složkách dětí a spolu s dalšímI čekají na zprovoznění stránek. S programátorem mluvíme každý den a každý den máme slíbeno, že práci dokončí. Nemůžu vyjádřit, jak strašně se kolem toho cítím. Je to už dlouho moje noční můra a zatím nejsme schopni se z toho dostat. Dohoda je taková, že nejprve se spustí stránky a teprve poté se programátor bude věnovat opravě databáze, abyste konečně viděli na profily dětí.

Od Medarda jsem konečně dostala naskenované dopisy od vašich dětí a v příštím týdnu začnu rozesílat mailem.

Děkujeme za vše, co pro děti děláte. Sponzorům dětí za jejich dlouhodobou podporu a všem dárcům za jejich příspěvky. Vaše pomoc změnila život v mnoha chudých rodinách. Ani oni, ani já nejsme schopni vám dostatečně poděkovat za to, že vám na nich záleží.

Kateřina Chauveau a tým Bwindi Orphans

MARTIN OSOBNĚ

farnost_lomnice_u_tisnova_-_martin_oriokot.jpgDobrý den milí farníci z ŘKF Lomnice u Tišnova,

na konci tohoto podivného roku Vám posíláme dobrou zprávu z Ugandy. Díky Vaší podpoře jsme mohli dětem koupit jídlo, a i když to zní dramaticky, řadu chudých rodin to skutečně zachránilo od hladu. V příloze najdete děkovný certifikát a také dopis od Vašeho Martina.

Těsně před Vánoci se také Medardovi podařilo pořídit a rozdat vánoční dárky, na které jste poslali peníze. Na fotografie z rozdávání vánočních dárků a také na další dopis se můžete těšit koncem ledna.

Ještě jednou velký dík za to, že Martina podporujete!

S přáním hezkých Vánoc a všeho nejlepšího do nového roku 2021.

Za tým Bwindi Orphans o.p.s.
Alena Samková

Překlad dopisu:

Milí farníci,

jak se vám daří? Mně dobře. Ale jak se vám vede v práci, pracujete stále ve svých zaměstnáních?

Jak jste na tom u vás s koronavirem? Tady u nás jsou lidé nemocní a někteří na koronavirus umírají. Prosím všemohoucího Boha, aby vás i nás tady před koronavirem ochránil.

Taky nám tady až moc prší. 

Budu prosit všemohoucího Boha, aby vás chránil, že mě stále podporujete ve vzdělávání a vším tím, co mi dáváte.

Přeji farnosti a dalším lidem veselé Vánoce a nový rok 2021.

Váš Martin Oriokot

rkf_lomnice_u_tisnova_-_martin_oriokot.jpg